MED SVÄRMOR PÅ HALSEN.
Japan är prestation, högteknologi, långa arbetsdagar, livstidsanställningar. Och hemmafruar.


Landet med störst andel gamlingar i världen behöver sina kvinnor som bär familjen på axlarna, men många knäar under tyngden. Från Yumiko Okabayashi sträcker sig spretande strålar av ansvar åt alla håll när vi ritar upp ett schema över familjens relationer. Hon är spindeln i nätet, den som de andra kan vila sig mot. I Japan är Yumikos situation vanlig, hon är en traditionell hemmafru. Japan lägger knappt en tredjedel så stor andel av sin budget på äldrevård som Sverige gör. I Japan är man 128 miljoner invånare, i Sverige nio.
I landet som profilerat sig med högteknologi, prestationstoppar och styrkan i att ha hundra miljoner lojala invånare visar Yumiko och hennes medsystrar en del av Japan vi sällan möter. Grovt räknat är hälften av japanskorna hemmafruar.
Det är dessa kvinnor som gör andras studier eller arbete fjorton timmar om dagen möjligt. Någon måste finnas i hemmet och bedriva markservice; laga mat, tvätta kläder, byta lakan och ta hand om dem som faller för pressen eller har blivit för gamla för att delta.
Dagens Nyheter / Söndag

Med svärmor på halsen | Fotograf i Göteborg - Emelie Asplund

Med svärmor på halsen
Med svärmor på halsen
Med svärmor på halsen
Med svärmor på halsen
Med svärmor på halsen
Med svärmor på halsen